Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eric Saade^^♥:)

 Eric Khaled Saade, művésznevén Eric Saade, arabul: اريك سعادة‎ (Kattarp, 1990. október 29. – ) svéd énekes, gyerekként műsorvezető, majd a What's Up! nevű fiúbanda tagja lett, és 2009 februárjától szólókarrierbe kezdett. Ő képviselte Svédországot a 2011-es Eurovíziós Dalversenyen Düsseldorfban, ahol a 3. helyen végzett.

A 2011. március 12-én rendezett svéd nemzeti döntőben, a Melodifestivalenen nyerte el az Eurovíziós indulás jogát. A döntőben nemzetközi zsűrik pontjai és a nézők telefonos szavazatai közösen alakították ki az eredményt. A Popular című dal mindkét listán az első helyen végzett, így az összesítésben is az élen zárt. Eric dala már a nemzeti döntő előtt első helyezést ért el a svéd slágerlistán.

Korábban a 2010-ben próbálkozott képviselni Svédországot az Euróvíziós dalversenyen, de az ekkor előadott dala, a Manboy csak a harmadik helyen végzett, ezért ebben az évben csak a zsűriben szerepelhetett.

 

Életpályája

Kattarpban, Helsingborg külvárosában született, illetve itt is nőtt fel. Édesapja líbiai, édesanyja svéd, szülei négy éves korában elváltak. Hét testvére és féltestvére van, ő a második legidősebb közülük. 13 éves korában kezdett dalokat írni, ám 15 éves koráig – amikor lemezszerződést kapott – a foci volt az első számú kedvence. A Roxy Recordingsnál végül megjelent a nagylemeze, mely a Masquerade címet kapta, s a svéd lemezeladási listákon a 2. helyen szerepelt. A Joker nevű tehetségkutatót megnyerte.

2007-ben válogatást szerveztek, hogy összetegyenek egy fiúcsapatot. Eric erre jelentkezett, s bekerült a What's Up! nevű bandába, melyben két évig énekelt. A csapat2008. tavaszán svéd turnéra indult, majd még ebben az évben elkészítették a Disneykasszasikerének, a Camp Rocknak a svéd nyelvű soundtrackjét. A Här är jag-on (mert hogy ez lett a címe az albumnak) Eric énekli a főszereplő srác, Shane (Joe Jonas) részeit, a többiek pedig vegyes szerepben hallhatóak. Szintén 2008-ban megjelentettek egy nagylemezt, melynek címe In Pose. 2009-ben jelentették be, hogy Eric kilép a bandából, hogy a szólókarrierjére koncentrálhasson. A helyére Johannes Magnusson érkezett.

2009-ben újraszerződött a kiadójához, és kiadta a Sleepless-t, mely már nem csak Svédországban volt elérhető. 2010. február 3-án szintén versenyzett a Melodifestivalen-n, végül csak második helyezést ért el. Május 19-én kiadta első szólólemezét, a Masquerade-et. Három kislemez látott napvilágot a lemezről, a Sleepless, a Manboy, illetve a Break of Dawn.

Következő nagylemezeit 2011. július 19-én adta ki, melynek a címe Saade Vol. 1. A Popular, mely megtalálható lesz rajta, egészen hamar, már márciusban megjelent, hiszen a 2011-es Melodifestivalen-t ezzel nyerte meg, így az 2011-es Eurovíziós Dalversenyen a Popularral képviselte Svédországot. A Popular mellett megjelent még a J-Sonnal közös Hearts In The Air, és a Still Loving It is.

Május 12-én lépett fel először az Eurovíziós Dalversenyen a második elődöntőben (első helyen jutott tovább). Eric és Svédország 185 ponttal harmadik helyezett lett. Ez 1999. óta a legjobb eredménye a svédeknek, akkor megnyerték Charlotte Perrelli révén.

 

Diszkográfia

Albumok

 
Eric Saade élőben énekel
What's Up!-pal
  • 2008: In Pose - (40. A Swedish Albums Chart-on)
Szóló
Album címe Adatok Slágerlistás helyezés Tanúsítványok
SWE

FIN

Masquerade

Debütált: 2010május 19.
Kiadó: 
Roxy Recordings
Formátum: 
CD

2
  • SWE: Arany
Saade Vol. 1

Debütált: 2011június 29.
Kiadó: 
Roxy Recordings
Formátum: 
CD

1 16
  • SWE: Arany
Saade Vol. 2

Debütál: 2011november
Kiadó: 
Roxy Recordings
Formátum: 
CD

 

Dalok

What's Up!-pal
  • 2007: "Go Girl! - (5. A Swedish Albums Chart-on)
  • 2008: "If I Told You Once" - (16. A Swedish Albums Chart-on)
Szóló
Év Dal címe Slágerlistás helyezés Album
SWE
2009 "Sleepless" 44 Masquerade
 
 
2010
 
  "Manboy" 1
"Break of Dawn" 45
"Masquerade"  
2011 "Still Loving It" (2011. január 14.)   Saade Vol. 1
 
 
"
 
Popular(2011. február 28.) 1
"Hearts in the Air" (2011. június 1.) 2
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.